Donatie voor Stichting Eritrea Hagez

Posted by kirsten on November 1, 2019

waka waka lampen voor kinderen in Eritrea


Stichting Eritrea Hagez helpt kinderen in Eritrea, een moeilijk land. Stichting True Blue helpt dmv het doneren van Waka Waka lampen. Lees hier hun recente nieuwsbrief:

"Dit is een nieuwsbrief met goed nieuws en met minder goede berichten.
Om met het goede nieuws te beginnen. De voorbereidingen voor een opvanghuis voor zwerfmoeders en hun kinderen zijn afgerond. Het is inmiddels volop in bedrijf. U leest verderop een bericht over onze betrokkenheid daarbij. In Keren zijn de kooklessen begonnen. Met steun van Kringloopwinkel KOOK in Alkmaar hebben we de keukeninrichting betaald. Ook konden we weer de aankoop ondersteunen van babymelkpoeder voor de kinderen van moeders met een HIV-infectie en voor baby's in het weeshuis in Hebo.

Er is echter ook minder goed nieuws. In juli moesten we berichten dat de Eritrese overheid  alle klinieken van katholieke instellingen had gesloten. Helaas is dat onveranderd. Vanuit Eritrea horen we dat de klinieken die door de overheid weer zijn geopend, geen medicijnen meer hebben. Telefonisch vertelde iemand dat hij uit de kliniek vertrok met een indrukwekkend recept, dat echter nergens in te wisselen was.

Inmiddels zijn ook vier middelbare scholen overgenomen door de overheid. Naar verwachting zullen nog meer scholen genationaliseerd worden. Er zijn in Eritrea ruim honderd katholieke onderwijsinstellingen. Ook andere levensbeschouwelijke instellingen worden aangepakt. De protestantse Faith Missionschool in Keren is gesloten en ook bij mosliminstellingen heeft de overheid ingegrepen.

Melkpoeder voor baby's 

Moeders die besmet zijn met het HIV-virus kunnen gezonde kinderen krijgen. Tijdens het voeden hebben ze echter een grote kans om hun kind alsnog te besmetten. En in Eritrea is AIDS nog steeds dodelijk. De enige goede oplossing is de baby's te voeden met babymelkpoeder. Voor een normaal mens in Eritrea kost dat meer dan het hele gezin aan inkomen heeft. Dit jaar konden we weer veel melkpoeder laten kopen, mede dankzij de opbrengst van de kerstmarkt van de Beatrixschool  in Pijnacker. Bijzonder dat door de inzet van kinderen in Pijnacker in Afrika kinderen worden gered. Vorig jaar konden we 74 baby's zo door hun eerste jaar helpen. 

stichting eritrea.jpg

Een keuken voor zwerfmoeders 

De laatste jaren zien we in Asmara steeds meer zwerfmoeders. Moeders met jonge kinderen, die bedelend rond proberen te komen. De Daughters of Charity hebben een huis voor ze ingericht, waar ze worden opgevangen en waar hun kinderen voorbereid worden om naar school te gaan. Het is de bedoeling om de vrouwen een vak te leren en ze terug te laten keren naar de regio waar ze vandaan komen en waar hun sociale contacten zijn. Dankzij een ruime gift van Kringloopwinkel De Groene Ezel konden wij dit initiatief ondersteunen met de inrichting van de gemeenschappelijke keuken.

Weefopleiding Adi Nebri

Veel vrouwen blijven met hun kinderen achter als hun echtgenoot in het leger is opgeroepen. Ze hebben nauwelijks een inkomen. Voor deze vrouwen organiseren de Daughters of Charity weefopleidingen. Na twee jaar zijn ze volleerd en krijgen ze een eigen weefgetouw om zelf traditionele kleding te maken. Zo kunnen ze zelfstandig in hun onderhoud voorzien. De aanschaf van de weefgetouwen en de eerste set garens neemt Eritrea Hagez voor haar rekening. Op de foto de lesgroep uit het dorp Adi Nebri (Tijgerdorp) in hun zelf geweven en genaaide traditionele kleding.

weefopleiding.jpg

Waka Waka

De Waka Waka is een lamp die zijn energie haalt uit een ingebouwde zonnecel. In gebieden waar geen elektriciteit is, houdt de tijd om huiswerk te maken om zes uur op. Dan gaat de zon onder. Dankzij deze lampen kunnen leerlingen hun opleiding veel beter volhouden. De Stichting True Blue stelde er 50 ter beschikking. Zodra we er meer kunnen verschepen heeft het bestuur al toegezegd dat we er meer kunnen krijgen. Een mooi gebaar. 

Weer op stap

Als het weer lukt om een visum te krijgen willen Jonne en Albert in het voorjaar weer naar Eritrea afreizen om zelf de situatie te bekijken. Helaas lukt het niet eerder, omdat Albert nog steeds kampt met de gevolgen van zijn gebroken knie.

Tot slot: DANK!!!!
We zijn telkens weer onder de indruk van alle steun die we van zo veel kanten krijgen. Een vaste groep stuurt regelmatig geld, sommigen maandelijks, anderen eenmaal per kwartaal of per jaar. Als we hulp nodig hebben voor naaiwerk of voor ander werk staat iedereen klaar. Juist dankzij al die steun kunnen we in Eritrea veel bereiken. Dank daarvoor.

Jonne, Eden en Albert
Oktober 2019