top of page

WIE BEN JIJ?

Achter de vraag ‘Wie ben jij?’ schuilt een wereld om te ontdekken. In het gelijknamige film- en inclusieproject staan ontmoetingen centraal waarbij kinderen klasgenootjes en hun familie beter leren kennen. Als echte filmmakers komen ze met camera bij elkaar thuis over de vloer en laten zich leiden door nieuwsgierigheid. Want hoeveel broertjes of zusjes heb je eigenlijk? Waar kom je vandaan? Welke feestdagen vier je? Waar ben je trots op? 

 

De directe aanleiding om dit project te starten is een incident op de Corantijnschool in Amsterdam West eind 2016 in groep 6/7 over het al dan niet bloot douchen na de gymles. Kinderen scholden elkaar uit om hun afkomst en riepen woorden als ‘stink-Hollander’ en ‘kut-Marokkaan’ naar elkaar. Na een interventie in de klas en groepsgesprekken met ouders waarbij vooroordelen over en weer pijnlijk zichtbaar werden, besloot documentairemaker Saskia Boorsma, tevens betrokken ouder in de desbetreffende klas: hier moeten we iets aan doen. Zij kwam met het idee voor een filmproject. 'Kinderen en ouders moeten elkaar beter leren kennen en geïnspireerd raken om dóór te vragen: wie ben jij eigenlijk?

 

WIE BEN JIJ wil dat elk kind gezien wordt en trots is op zijn of haar achtergrond. Dat kan alleen als we respectvol met elkaar omgaan en geen ruzie maken om de verschillen, maar kijken naar de overeenkomsten die ons verbinden. Het resulteert in een documentaire waarbij het gezamenlijke maakproces minstens zo belangrijk is als de feestelijke première van de film op school. 

 

WIE BEN JIJ creëert positieve impact in de klas en in de wijk. Er ontstaat meer onderling begrip tussen kinderen en hun ouders en het levert nieuwe contacten en zelfs vriendschappen op. Kinderen leren om naar elkaar te kijken van hart tot hart en van mens tot mens. Op die manier wordt een zaadje gepland in de jonge levens van kinderen.

 

Wat begon als een pilot in één klas is inmiddels uitgebreid naar meer dan 40 klassen in Amsterdam (West) over de afgelopen vijf jaar. Eind 2021 is Stichting WIE BEN JIJ Film opgericht om zoveel mogelijk kinderen in Nederland positief te verbinden en kennis te laten maken met het filmproject WIE BEN JIJ?

www.wiebenjij.tv

1.jpeg
2.JPG
logo liggend DEFINITIEF kleur zonder ondertitel (1).png
bottom of page